Matcha Nedir? Matcha Çayının Faydaları Nelerdir?

juico

Japonlar tarafında yıllar önce keşfedilmiş olan, son yıllarda Amerika ve Avrupa’da mucizevi faydalarının keşfedilmesi ile popülerliği oldukça artan, hatta Starbucks’ın bile bu trende göz yummayıp bazı ülkelerde “Matcha Latte” olarak menüsüne eklediği matcha çayı neymiş, faydaları nelermiş senin için araştırdık.

Matcha Nedir?

Matcha aslında yeşil çayın toz halidir. Yalnızca Japonya’da yetiştirilebilen matcha çayı, yeşil çayın hasat zamanından önce gölgede bırakılması ile elde ediliyor. Bu sayede daha fazla klorofil üretebiliyor. Yüksek klorofil seviyesi sayesinde parlak yeşil renge ve daha yüksek antioksidan özelliğine sahip oluyor.

Matcha Çayı’nın Faydaları Nelerdir?

1-Kanser Önleyici

Yeşil çay, vücudu tehlikeli serbest radikallerden koruyan kateşin denilen güçlü antioksidanlar içerir. Yeşil çayın içerisinde bulunan en güçlü kateşin ise kuvvetli bir anti-kanserojen olduğuna inanılan Epigallocatechin gallate (EGCG) ‘dır.
2003 yılında Colorado Üniversitesinde yapılan çalışmaya göre günde bir bardak matcha çayının içinde bir bardak yeşil çaya göre 137 kat fazla antioksidan EGCG bulunduğu belirtilmiştir.

2-Yaşlanma Karşıtı

Dünyada en uzun süre yaşayan insanların olduğu bölge Okinawa, Japonya’dır. Okinawa insanlarının uzun yaşam süresinin ise düzenli olarak matcha çayı içmelerine bağlanmaktadır.
Matcha çayı Japonya’daki en popüler yeşil çaydır. İltihaplarla, oksidasyonla ve yaşlanmayla savaşma özelliklerinden dolayı tüm dünyadaki popülerliğini hızla artırmaya başlamıştır.

3-Kolesterolü Düşürür

Yapılan araştırmalarda, matcha çayının kolesterol üzerindeki pozitif etkisi konusunda henüz kesin sonuçlara varılmamış olsa da, düzenli olarak matcha çayı içenlerin LDL (kötü) kolesterolü içmeyenlere oranla daha düşük ve HDL (iyi) kolesterolün ise daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

4-Kalori Yakar

Matcha çayı içmenin bir diğer faydası ise metabolizmayı diğer çaylara göre 4 kat fazla artırmasıdır. Yapılan bir çalışmaya göre egzersizden hemen önce içilen matcha çayı, egzersiz esnasındaki kalori yakma oranını %8-10’dan %35-43’e çıkarmaktadır.

5-Detoks Etkisi

Matcha çayının, yeşil çayın yapraklarının gölgede bekletilerek elde edildiğini ve bu yüzden klorofil oranının yüksek olduğunu belirtmiştik. Yüksek klorofil oranı demek vücut için kanı temizleyen mükemmel bir detoks özelliği demektir. Matcha çayı aynı zamanda ağır metallerin ve kimyasal toksinlerin doğal yollarla vücuttan atılmasında da güçlü bir etkiye sahiptir.

6-Hafıza Ve Konsantrasyonu Güçlendirir

Matcha çayı diğer yeşil çaylara göre 5 kat daha fazla L-theanin içermektedir. L-theanine, dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlamaktadır. Bu iki hormonun özelliği ise hafızayı güçlendirmek, daha iyi konsantrasyon sağlamak ve ruh halini olumlu yönde artırmaktır.

7-Enerji verici

Bütün yeşil çaylarda olduğu gibi matcha çayının içinde de kafein bulunmaktadır. Ancak burada bulunan kafein, kahvelerin içinde bulunana göre daha sağlıklıdır. Theophlline olarak bilinen kafeinin bu özel formu enerji seviyesini ters bir etki olmadan sürdürür.

8-Neden Antioksidan?

Antioksidanlar, UV radyasyonunun vücuttaki negatif etkileriyle savaşan, genç görünümlü cilt veren ve hayati tehlike oluşturabilecek hastalıkları önleyebilen sihirli bir besin ve enzimdir. Antioksidanlar, sağlık bilincine sahip bireylerin çiğ meyvelerden, yeşil sebzelerden ve bitter çikolatadan almaya çalıştıkları besinlerdir. Matcha çayının sağladığı en önemli avantaj ise bir bardağındaki antioksidan oranı diğer antioksidan sağlayan besinlere göre 5 kat fazla olmasıdır. Antioksidanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek istersen antioksidan nedir yazımıza göz gezdirebilirsin.

Veeee matcha çayı içmenin faydalarında sonuncu madde olarak:

9-Mükemmel Aroması

Ne kadar tatsız olsa da sağlıklı olduğu için içtiğimiz bir sürü çay bulunmaktadır. Neyse ki, şeker, limon veya süt ile birlikte içilmeyi gerektiren diğer çaylara göre matcha çayı mükemmel aroması ve tadı sayesinde tek başına içilebilir.

Matcha Çayı Nerede Satılır?

Matcha çayını organik ürün pazarlarından ve organik marketlerden temin edebilirsin. Adres bilgileri için İstanbul’daki organik pazar ve market yazımıza göz atabilirsin.

Matcha Çayı Fiyatı

Yalnzıca belirli bir bölgeden çıkması ve daha nadir olması sebebiyle matcha çayının fiyatı diğer bitki çaylarına ve yeşil çaya oranla biraz daha pahalıdır. 100 gramı yaklaşık 30-40TL civarında olabilmekte. 1 porsiyonu için 1 çay kaşığı yeterli olduğu için 100 gram matcha çayı aylarca yeterli olacaktır.

Matcha Çayı Nasıl Yapılır?

Her ne kadar matcha çayı, yeşil çayın toz hali olsa da yapılışı, yeşil çaydan ve diğer bitki çaylarından farklıdır. Genel olarak yeşil çaylar demlenirken, matcha çayı demlenmeden özel bir yöntemle yapılır.
Öncelikle 1 çay kaşığı kadar matcha, çay kupasına alınıp üzerine 2-3 damla su koyarak hafifçe karıştırılmalıdır. Daha sonra yaklaşık 80-850C’deki su üzerine dökülüp iyice köpürene kadar karıştırılmalıdır. Veee matcha çayınız hazır. Not: Matcha çayı yaparken bambu karıştırıcıya sahip olmak aromasının daha da ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Matcha’yla Başka Neler Yapılabilir?

Matcha ile sıcak çay dışında yapılabilecek birkaç tarif şu şekildedir:

• Ice Matcha Tea: 2 çay kaşığı Matcha’yı shaker’a alın, üzerine buz ve soğuk suyu koyup karıştırabilirsin.

• Matcha Green Tea Smoothies: 1 çay kaşığı matcha, ½ bardak yoğurt, 2 yemek kaşığı bal ve ½ bardak buzu bir kaba alıp blender yardımıyla karıştırabilirsin.

• Matcha Green Tea Latte: Süt ve matcha çayının karışımından oluşan lezzetli aromalı bir çay türü olan matcha tea latte’yi sıcak süt ve sıcak su yardımıyla evde yapabilirsin. Badem sütü içeriği ile protein bakımından zengin olan matcha tea latte’yi kahvaltıda, ara öğünlerinde veya spor sonrasında kullanabilirsin.

•Matcha Powerball: Çay, latte güzel de ben faydalı ve lezzetli bir şeyler de yemek istiyorum dersen matcha’lı protein topları da yiyebilirsin. Bu toplar ile tatlı ihtiyacını da bastırabilirsin.

Referanslar

http://www.naturallivingideas.com/10-amazing-benefits-of-matcha-green-tea/