Chia Tohumu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Boyutu seni yanıltmasın, somondan daha fazla omega-3, sütten daha fazla kalsiyum içeren, kalorisi düşük faydası bir o kadar büyük bu besini artık daha yakından tanıma zamanının geldiğini düşünüyoruz.

Güçlü besin değerleri ve faydaları sayesinde son yıllarda tekrardan popülerleşmeye başlayan bu “superfood” süper besin chia’nın faydalarını, besin değerlerini, kullanım şekillerini senin için bu yazıda bir araya getirdik. Bir de lezzetli mi lezzetli chia tohumu puding’ler hazırladık. Şimdiden afiyet olsun.

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumları, nane ailesinin bir üyesi olan Salvia Hispanica bitkisinin çekirdekleridir ve Güney Amerika’da yetişir. Zamanında Aztekler ve Mayalar uzun süre enerji sağlaması sebebi ile chia tohumunu çokça tüketirlermiş. Hatta “chia” eski maya dilinde dayanıklılık ve güç anlamına geliyormuş.

 

Chia Tohumunun Faydaları ve Besin Değerleri

*1 çorba kaşığı (10gr) chia tohumunun kalorisi yaklaşık 50dir.

*1 çorba kaşığı (10gr) chia tohumunda yaklaşık 4gr karbonhidrat bulunur. Bunun %95’i liftir. Yani düşük karbonhidratlı bir beslenme izliyorsanız chia tohumu sizin için çok uygun. Aynı zamanda bu yüksek lifli yapısı sayesinde kan şekeri dalgalanmalarına da sebep olmaz.

*%10 oranında protein içerdiğinden, kaliteli bir protein kaynağıdır . Kıvamı dolayısı ile vegan beslenenler tarafından yumurta yerine tercih ediliyor.

*10gramında bulunan 3.07gr yağın yarısından fazlası sağlığımız için çok önemli olan omega-3 yağlarıdır.

*Yapısında %30 oranında lif ile birlikte bolca kalsiyum ve sodyum bulundurur.

*10gramında 63mg kalsiyum bulunur. Yani süte oranla kalsiyum oranı çok daha yüksektir.

*Antioksidandır. Yaban mersinine oranla daha güçlü bir antioksidandır.

*Gluten içermez.

*Güçlü bir zinc, vitamin B1,B2, B3, ve potasyum kaynağıdır.

*Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum ve protein içerir. Veganlar, laktoz intoleransı olanlar veya süt ürünleri kullanmayı tercih etmeyenler için ideal bir kalsiyum kaynağıdır.

*Tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.

*Yapılan testler ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu bulunmuş. Bu sebeple şeker hastalarına öğünlerine chia tohumu katmaları öneriliyor.

Peki, Chia Tohumu Zayıflatır mı?

Chia tohumları, lifli yapısı sebebi ile suda kendinin 10-12 katı kadar şişebilir. Bu sayede doygunluk hissini arttırıp, tokluk süresini uzatarak daha az kalori almanıza ve ani açlık krizlerinize engel olmaya yardımcıdır.

Aynı zamanda yüksek protein içeriği de tokluk süresini uzatmada etkilidir. Uzmanlar, tokluk süresini uzatmak, iştah artışlarını engellemek ve kilo vermek için proteinli besinlere ağırlık verilmesini öneriyor.

Yani, chia tohumu da diğer lifli ve yüksek proteinli besinler gibi tokluk süresini arttırdığı için gereksiz kalori alımına engel olup günlük toplam kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı oluyor.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumunun çok baskın bir tadı yoktur. Bu sebeple besin değerini arttırmak için dilediğiniz her türlü yemeğe ekleyebilirsiniz, uyum sağlayacaktır.

Çiğ yiyebilir, Juice’larınıza katabilir, yulaf lapanıza, müslinize veya kahvaltılık gevreklerinize katabilir, süt veya su ile karıştırabilir, sebze yemeklerinize ve yoğurdunuza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda puding, kurabiye veya keklerinize de katabilirsiniz.

Suda bekleyince şişip jelimsi bir yapıya ulaşıyor. Bu sebep ile bazı yemeklerde kıvam verme amacı ile kullanılabiliyor. Vegan beslenmede yumurta olmadığı için, bir çok vegan yemek tariflerinde yumurta yerine suda bekletilmiş chia tohumları tercih ediliyor.

Önerilen yeme porsiyonu sabah ve akşam günde 2’şer çorba kaşığıdır.

Dr. Mehmet Öz’ün önerdiği gibi 1 bardak suya 2 kaşığı chia tohumunu ekleyip biraz bekletip çekirdekler çok sertleşmeden ve çok su çekmeden içmeyi deneyebilirsiniz.

Chia Tohumu Puding

Juico olarak bu süper besin’e biz de karşı koyamadık ve tatlı krizlerinin en sağlıklı, en lezzetli çözümü olacak olan chia tohumu pudingler hazırladık.

En büyük çikolata aşıklarını bile tatmin edebilecek kakaolu chia puding ve meyve severlerin favorisi çilekli chia pudingi ister kahvaltıda ye istersen ara öğün olarak. Herhangi bir katkı maddesi ve şeker kullanmadan yaptığımız glütensiz ve laktozsuz, düşük kalorili chia pudingler en yeni sağlıklı alışkanlığın olacak. Bir an önce denemelisin.

Kakaolu Chia Puding

Çilekli Chia Puding

Referanslar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica
http://zayiflama-formulu.com/chia-tohumu-zayiflama.html
https://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/
http://nutritionstripped.com/spotlight-on-chia-seeds/#.UsW1G2RDtf8
http://vegeliac.com/chia-seeds-side-effects/